HomeHome   FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister   Log inLog in 
Interleave aka Pingfilter (Guide)

 
Post new topic   Reply to topic    Swedish Maffia Forum Index -> Guides
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mts
pensionerad hest


Joined: 05 Aug 2003
Posts: 4658
Location: nkpg

PostPosted: Mon Jul 02, 2007 19:05 pm    Post subject: Interleave aka Pingfilter (Guide) Reply with quote

Ett intressant fenomen bland fragbite/swec-kids m.fl Àr behovet av att ha den lÀgsta pingen i vÀrldshistorien för att kunna spela cs. Det finns massor med bra trÄdar i Àmnet men jag tÀnkte passa pÄ att förklara hur det _verkligen_ ligger till, vad fördelarna kan vara och vad nackdelarna Àr. Innan ni lÀser vidare tycker jag att ni ska luta er tillbaks och reflektera en smula över att det tar 135ms för ljuset att fÀrdas ett varv runt jorden... och det Àr utan routrar, koppartrÄd och nÀtverkskort.

Som de flesta vet sker datakommunikation genom att rader av ettor och nollor skickas över en förbindelse och det Ă€r viktigt att datan kommer fram i rĂ€tt ordning. I den perfekta fibervĂ€rlden funkar det hĂ€r i princip utan problem dĂ„ antalet fel Ă€r ungefĂ€r en bit pĂ„ en miljard, för kopparförbindelser (xDSL) ligger felhalten ungefĂ€r pĂ„ ett fel pĂ„ en miljon. Över radiotrafik brukar man sĂ€ga ett fel pĂ„ tusen eller sĂ€mre.

För att rÄda bot pÄ de hÀr felen finns en uppsjö av tekniker, tÀnker inte gÄ in pÄ dem mer djuplodande, det finns ett helt Internet fullt av information kring dem för den intresserade men de vanligaste Àr ARQ (Automatic Repeat ReQuest) och FEC (Forward Error Correction). Den första skickar om ett felaktigt paket (data packeteras och levereras i paket, inte helt olikt strumporna jag bestÀller frÄn zoovillage emellanÄt) medans det andra skickar med lite överflödig information för att kunna rÀtta till eventuella fel, ju mer överflödig info desto fler fel kan rÀttas men mer data mÄste skickas.

Den vanligaste typen av fel i ett paket Àr s.k skurfel vilket innebÀr att flera bitar pÄverkas av felet, se exempel:
Code:

Meddelande : abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Skurfel ger: abcdefghijkl______stuvwxyz

För att lösa problemet med för mÄnga fel har BBB anvÀnt tekniken interleaving som möblerar om bland bitarna för att förvandla lÄnga skurfel till enkla bitfel som kan rÀttas till av t.ex FEC. IstÀllet för att skicka 10 paket i följd skickar vi dem som tvÀrsnitt istÀllet dvs vi tar de första bitarna i alla paket, sen de andra osv sÄ det ser ut sÄhÀr:
Code:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 (paket 1)
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 (paket 2)
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 (paket 3)
....
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 (paket 10)

Vi skickar istÀllet:
01 11 21 31 41 51 61 71 81 91 i första paketet,
02 12 22 32 42 52 62 72 82 92 i andra paketet,
...
10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 i tionde paketet

Med hjÀlp av interleaven sÄ slipper vi problem som om hela paket tvÄ försvinner, mottagaren kommer nÀmligen ta emot 10 paket som alla Àr lite förÀndrade, felen markeras som XX:
Code:

01 XX 03 04 05 06 07 08 09 10
11 XX 13 14 15 16 17 18 19 20
21 XX 23 24 25 26 27 28 29 30
....
91 XX 93 94 95 96 97 98 99 100

Titta!!! istÀllet för ett fel pÄ 10 bitar har vi nu 10 stycken fel pÄ 1 bit vilket enkelt kan rÀttas av FEC. HURRA!!!!

NÄja, nÀstan iaf. Vi byter ju ut förlorade paket (loss) mot en fördröjning som Àr konstant. (lag) Det tar en stund att packa om paketen sÄhÀr och vi mÄste vÀnta pÄ tio paket, packa om dem och skicka. Det hÀr Àr vad de som inte riktigt förstÄr vad de skriver om kallar "pingfilter". Ni som hÀngt med förstÄr att ingenting filtreras över huvud taget, det fördröjs en smula.

SÄ summerat, att sÀnka interleaven kanske ger dig kortare svarstider men istÀllet fÄr du det vÀrsta för en spelare, nÀmligen loss och ojÀmnheter, nÄgot som garanterat pÄverkar dig mer Àn ett par millisekunder högre men jÀmnare svarstid.

Varför vill man justera interleave dÄ? Jo de flesta som lÀser det hÀr sitter antagligen pÄ ADSL eller liknande tjÀnst, dÄ kan kvalitet pÄ lÀnken frÄn telestationen till huset du bor i ge upphov till fel, bor du nÀrmare stationen kanske du inte behöver ha en 8 bits interleave aktiverat. AnvÀnds tjÀnster som VoIP Àr det dock nödvÀndigt med 16 bitars interleave för att kvalitetskraven ska upprÀtthÄllas.

Kommentera gÀrna innan jag flyttar den hÀr tll guides utifall att jag missat ngt.

_________________
lvl84 human ironist.
Gick i pension 080805


Last edited by mts on Mon Jul 02, 2007 19:51 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Xp aka XiQterJoined: 02 Apr 2003
Posts: 194
Location: PiteÄ, battlefield 2

PostPosted: Wed Jul 04, 2007 14:34 pm    Post subject: Reply with quote

Haha jag jobbar som FLS Ät BBB och kÀnner precis igen snacket. P12 ringer in och klagar pÄ sin ping kl 13:45 dÄ han kommer hem frÄn skolan. Man stÀller om felkorrigerings filtert till 0 och förklarar att linan kan bli ostabil pga detta, kl 17:59 (just dÄ man ska gÄ av sitt pass) Ringer en förbannad familjefar in och krÀver att fÄ prata med den som förstört hans internet... Man försöker snÀllt förklara att det Àr hans son som krÀvt bÀttre pingtider i ett datorspel och dÀrför han upplever flappande acess, sen följer ett typiskt "EEEEEEEEMMMMIIIIIIIILLLL" skrik i telefonen och p12 springer och lÄser in sig pÄ toaletten Smile
_________________
Battlefield 2!
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
magnus
Master Admin
Technician


Joined: 28 Mar 2003
Posts: 7066
Location: CLASSIFIED

PostPosted: Wed Jul 11, 2007 2:32 am    Post subject: Reply with quote

SÄ kallad interleaving anvÀnds av alla operatörer, mer eller mindre. Att man i olika DSL-tekniker "smetar ut" informationen som skickas frÄn kunden över fler paket. Detta sÄ att man inte skall tappa information pÄ olika sÀtt.

Min Äsikt Àr att det Àr inte smart att lÄta folk pÄverka interleaving pÄ deras bredband, mycket fÄ mÀnniskor (inkluderat de som jobbar hos internetleverantörerna) förstÄr effekten av att höja och sÀnka interleaving. Ett högt vÀrde kan vara bra i en situation, men vÀldigt dÄligt i en annan. Effekten varierar beroende pÄ hur man anvÀnder sitt bredband och vad för protokoll som man skickar informationen med. Att anvÀnda ett annat vÀrde Àn vad som Àr rekommenderat Àr dumt.

Om man har bra kvallitĂ© pĂ„ sitt bredband sĂ„ behöver man aldrig fundera pĂ„ vad interleaving Ă€r stĂ€llt pĂ„. Har man problem med att spela spel pĂ„ internet, och felet faktiskt Ă€r lokalt i ens bredbandsanslutning; sĂ„ ligger felet i kopparkabel och/eller kopplingsvĂ€g till station, DSL-port pĂ„ station, DSL-modemet hemma, kablage till modemet och datorn, nĂ€tverkskortet i datorn eller andra möjliga problem hos operatöreren; dĂ€r ligger problemet, inte att man har ett felaktigt interleaving vĂ€rde. Är det endast dĂ€rför man har problem sĂ„ bör man byta internetleveratör till nĂ„gon som kan bygga en bredbandsanslutning Smile

Vad man Àven bör förstÄ Àr att det inte Àr fördröjning (lagg/ping) som pÄverkar ens spel i störst utstrÀckning, det Àr variationer i fördröjningar (jitter). Det gör inget alls om man spelar med fördröjning pÄ upp flera antal tiotals ms, hjÀrnan korrigerar automatiskt för detta, utan att man mÀrker av det. Om fördröjningarna varierar sÄ kan dock inte hjÀrnan kompensera för detta och man mÀrker dÄ av det.

Jitter kan orsakas av paket som gÄr sönder pÄ vÀgen till sin destination, men det kan Àven orsakas av att paket skickas vidare olika snabbt i routrar, switchar och servrar mellan dig och din destinationen. Det i sin tur beror pÄ hur pass mycket de har att göra, vad för prioritet paketen har och vad för hastighet som Àr pÄ förbindelserna till routern, switchen eller servern. SÄdant kan du inte sjÀlv styra över, utan man fÄr lita till de som styr över nÀtet och de andra sakerna som du gÄr över nÀr du Àr pÄ internet.

AngĂ„ende prioritet för paket sĂ„ anvĂ€nds i de allra flesta IP-nĂ€t olika tekniker för att prioritera trafik. Privatpersoners internet trafik har oftast lĂ€gst prioritet, lĂ€ngre Ă€n företagstrafik, och realtidstrafik för t ex IP-telefoni eller IP-TV. Blir nĂ€tet alltför belastat sĂ„ slĂ€ngs/fördröjs vanlig "speltrafik" först, det Ă€r bara sĂ„ som internet fungerar och inget man kan undvika, oavsett internetleverantör. Det kan dock vara intressant att kĂ€nna till. SkĂ€let till att privatpersoners trafik Ă€r prioriterad lĂ€gre Ă€r pga att man i praktiken som leverantör inte kan sĂ€lja t ex IP-telefoni eller IP-TV om man inte prioriterar trafiken i ens nĂ€t. Även sĂ„ vill företag idag ofta fĂ„ en garanti nĂ€r det gĂ€ller svarstider för sin trafik, det gĂ„r inte heller att sĂ€lja om man inte prioriterar sin trafik.

PS.
En av de vanligast felkorrigeringsteknikerna förutom FEC Àr HEC (Header Error Control).
DS.

_________________
"I believe in Mr Grieves"
-The Pixes

Freeze.. Bitch. ( #FreezeBitch @ q-net )

http://www.mrgrieves.com
http://www.hacka.net
http://www.osant.se

dmi
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Swedish Maffia Forum Index -> Guides All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
   
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Om Cookies